در صورتی که درد کمر یا گردن در فعالیتهای روزمره اختلال ایجاد کند، ممکن است برای درمان به جراحی نیاز باشد. در روش جراحی لامینکتومی دیسک کمر، جراح بخشی از استخوان مهره و یا کل مهره را خارج میکند. این روش به کاهش فشار وارد بر طناب نخاعی و یا ریشههای عصبی ناشی از آسیبدیدگی، فتق دیسک، تنگی کانال نخاعی و یا تومور کمک میکند. تنها در صورتی که دیگر روشهای درمانی تاثیری در بهبود عارضه نداشته باشند، از عمل لامینکتومی دیسک کمر استفاده میشود.
فهرست مطالب
در چه مواقعی از جراحی لامینکتومی دیسک کمر استفاده میشود؟
درد کمر و یا درد گردن میتواند خفیف، شدید و یا مداوم باشد. درد در ستون فقرات میتواند سبب محدودیت حرکت و عملکرد شخص شود. امکان دارد جهت کاهش فشار وارد بر اعصاب نخاعی، درمان مشکلات مربوط به دیسک و یا خارج کردن تومور از عمل لامینکتومی دیسک کمر استفاده شود. یکی از دلایل شایع استفاده از این روش، درمان بیرونزدگی دیسک کمر میباشد.
در اثر وارد شدن ضربه و یا ساییدگی ممکن است دیسک جابهجا شده و یا دچار آسیبدیدگی شود. زمانی که دیسک بر اعصاب نخاعی فشار وارد میکند، درد و در برخی از مواقع بیحسی و ضعف ایجاد میشود. ضعف و بیحسی معمولاً در دستها یا پاها بروز میکند. شایعترین نشانه فتق دیسک، سیاتیک میباشد که باعث بروز درد شدید در امتداد عصب سیاتیک (از باسن تا ران و پشت ساق پا) میشود.
در صورت عدم تأثیر انواع روشهای درمانی، ممکن است از جراحی استفاده شود. برخی از روشهای درمان درد دیسک کمر عبارتند از:
- تغییر در نحوه انجام فعالیتها
- مصرف داروهایی مانند شلکنندههای عضلانی، داروهای ضد التهابی و داروهای مُسکن
- تزریق در ستون فقرات
- توانبخشی و فیزیوتراپی
- کاردرمانی
- کاهش وزن
- قطع مصرف سیگار
- استفاده از ابزار کمکی مانند کمربند طبی
معمولاً در صورتی که پس از استفاده از روشهای فوق، درد کمر یا گردن همچنان ادامه داشته باشد، عمل لامینکتومی دیسک کمر به کار برده میشود. همچنین در صورتی که درد با علائم ناشی از آسیبدیدگی عصب مانند ضعف یا بیحسی در دستها و پاها همراه باشد از این روش استفاده میشود. از دست دادن کنترل مثانه یا روده ناشی از فشار وارد بر ستون فقرات کمری یا گردنی نیز ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد.
فروشگاه بازار پزشکی با بهره گیری از بهترین برندها و دانش فنی خود توانسته تا کنون خوش بدرخشد. فروشگاه بازار پزشکی از هر گونه تلاشی برای بالا بردن کیفیت خرید مشتریان خود دریغ نمیکند و همواره در تلاش است تا اسان ترین فرایند خرید با قیمت های واقعی و بدون واسطه از برندهای معتبر را برای مشتریان خود فراهم آورد. تامین مطمئن، سریع و اقتصادی کالاهای پزشکی و لوازم سلامت کاربران با بالاترین کیفیت از اولویت های سایت بازار پزشکی می باشند.
به منظور رفاه حال شما عزیزان امکان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در خصوص محصولات، نحوه سفارش، تعیین سایز و موارد دیگر می توانید با تلفن ۰۲۱۹۲۰۰۷۷۲۴ و ۰۹۳۶۱۰۵۳۳۳۳ در ساعات کاری 10 تا 17 در ارتباط باشید.
اقدامات مورد نیاز پیش از جراحی لامینکتومی دیسک کمر
- پزشک نحوه انجام جراحی را برای بیمار توضیح داده و بیمار میتواند سؤالات خود را در این مورد با پزشک مطرح کند.
- جهت انجام جراحی، بیمار بایستی فرم رضایتنامه را امضا کند.
- پزشک پیش از انجام جراحی جهت اطمینان از وضعیت سلامتی بیمار، سابقه پزشکی را بررسی کرده و از معاینه بدنی استفاده میکند. همچنین امکان دارد از آزمایش خون یا آزمایشهای تشخیصی دیگر استفاده شود.
- حساسیت به هر گونه دارو، لاتکس، نوار و داروی بیحسی بایستی به پزشک اطلاع داده شود.
- مصرف هر گونه دارو و مکملهای گیاهی باید به پزشک اطلاع داده شود.
- در صورت وجود سابقه اختلالات خونریزی و یا مصرف داروهای رقیقکننده خون، آسپیرین یا هر داروی دیگری که بر لخته شدن خون اثر میگذارد، بایستی به پزشک اطلاع داده شود. امکان دارد پیش از جراحی به قطع مصرف این داروها نیاز باشد.
- بارداری یا احتمال باردار شدن بایستی به پزشک اطلاع داده شود.
- پیش از جراحی تمامی موارد مربوط به منع مصرف مواد غذایی بایستی رعایت شوند.
- امکان دارد پیش از جراحی از داروی آرامبخش استفاده شود.
- قبل از جراحی جهت هماهنگی برنامه توانبخشی، بیمار با متخصص فیزیوتراپی ملاقات خواهد کرد.
- پس از جراحی برخی از فعالیتها بایستی محدود شوند. در این زمینه بایستی از کمک افراد دیگر جهت انجام فعالیتهای روزمره و رانندگی استفاده شود.
لامینکتومی دیسک کمر چگونه انجام میشود؟
جراحی لامینکتومی دیسک کمر ممکن است تحت بیهوشی عمومی و یا بیحسی نخاعی انجام شود. در صورت استفاده از بیحسی نخاعی، بیمار در قسمت کمر به پایین چیزی را حس نخواهد کرد. پزشک موارد لازم در ارتباط با بیهوشی را با بیمار مطرح خواهد کرد.
به طور کلی جراحی لامینکتومی دیسک کمر به شرح زیر انجام میشود:
- بیمار بایستی لباسهای خود را خارج کرده و از پوشش مخصوص استفاده کند.
- ممکن است از کاتتر داخل وریدی در بازو یا دست بیمار استفاده شود.
- پس از بیهوش شدن بیمار، امکان دارد سوند ادراری به کار برده شود.
- در صورتی که ناحیه مورد نظر برای جراحی از مو پوشیده شده باشد، موها تراشیده میشوند.
- بیمار بر روی شکم و یا به پهلو بر تخت جراحی قرار داده میشود.
- متخصص بیهوشی به طور مداوم ضربان قلب، فشار خون، تنفس و میزان اکسیژن خون بیمار در طول جراحی را ارزیابی میکند.
- پوست ناحیه جراحی بوسیله محلول ضدعفونیکننده تمیز میشود.
- جراح در ناحیه مهره مورد نظر در ستون فقرات یک برش ایجاد میکند.
- عضلات از روی مهره به کنار زده میشوند.
- جراح به منظور کاهش فشار وارد بر اعصاب در ستون فقرات، قوس استخوانی در قسمت عقب مهره (لامینا) را خارج میکند. این کار میتواند شامل برداشتن زائدههای استخوانی و یا برداشتن کل دیسک (یا بخشی از دیسک) باشد.
- در برخی از موارد، امکان دارد از فیوژن ستون فقرات نیز استفاده شود. در این روش، جراح دو یا چند استخوان در ستون فقرات را به هم متصل میکند.
- برش ایجاد شده بوسیله بخیه یا استاپلر جراحی بسته میشود.
- بر روی برش از پانسمان یا باند استریل استفاده میشود.
اقدامات مورد نیاز پس از عمل لامینکتومی دیسک کمر
اقدامات مورد نیاز در بیمارستان
پس از جراحی، بیمار به اتاق ریکاوری فرستاده خواهد شد. به محض این که فشار خون، ضربان قلب و تنفس پایدار شوند، بیمار به اتاق مخصوص در بیمارستان برده میشود. پس از جراحی لامینکتومی دیسک کمر معمولاً بیمار باید برای یک یا چند روز در بیمارستان بماند.
پس از جراحی در انتهای روز بیمار میتواند از تخت بیرون آمده و راه برود. جهت انجام تمارین مخصوص، درد بیمار بوسیله دارو کنترل میشود. برنامه ورزشی جهت انجام در بیمارستان و منزل به بیمار ارائه میشود.
اقدامات مورد نیاز در منزل
محل جراحی بایستی در منزل تمیز نگه و خشک نگه داشته شود. نحوه استحمام توسط پزشک به بیمار آموزش داده میشود. پس از مراجعه به پزشک، استاپلر یا بخیه جراحی برداشته میشوند.
داروهای مُسکن بایستی طبق دستور پزشک مصرف شوند. آسپیرین یا برخی از داروهای ضد درد ممکن است احتمال خونریزی را افزایش دهند. به همین دلیل تنها داروهای تجویزی پزشک بایستی به این منظور مصرف شوند.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر بایستی به پزشک اطلاع داده شود:
- تب
- قرمزی، ورم، خونریزی یا ترشح چرک از ناحیه جراحی
- افزایش درد در ناحیه جراحی
- بیحسی در پاها، کمر یا باسن
- دشواری در ادرار کردن و یا از دست دادن کنترل مثانه یا روده
تا مدت زمان تعیین شده از جانب پزشک بیمار نباید رانندگی کند. همچنین بیمار باید از خم شدن جهت برداشتن اجسام خودداری کند. امکان دارد محدودیت در انجام فعالیتهای روزمره از جانب پزشک به بیمار توصیه شود.
بسته به شرایط جسمی بیمار امکان دارد دستورات دیگری نیز پس از جراحی به بیمار ارائه شود.
عوارض لامینکتومی دیسک کمر چیست؟
پس از جراحی لامینکتومی دیسک کمر امکان بروز عوارض وجود دارد. برخی از این عوارض عبارتند از:
- خونریزی
- عفونت
- ایجاد لخته خون در پاها یا ریهها
- آسیبدیدگی طناب نخاعی یا ریشه عصبی
- عوارض مربوط به استفاده از بیهوشی عمومی
امکان دارد اعصاب یا رگهای خونی در ناحیه جراحی دچار آسیبدیدگی شوند و در نتیجه بیحسی یا ضعف ایجاد شود. به ندرت امکان تشدید درد و یا عدم رفع درد توسط جراحی وجود دارد. بسته به وضعیت جسمانی بیمار امکان بروز عوارض دیگری نیز وجود دارد. به این منظور پیش از جراحی بیمار بایستی در ارتباط با عوارض احتمالی با پزشک مشورت کند.
نتیجه حاصل از عمل لامینکتومی دیسک کمر
پس از عمل لامینکتومی دیسک کمر در بیشتر افراد بهبودی قابل توجهی در علائم خصوصاً کاهش درد در پاها و دستها مشاهده میشود. ولی با گذشت زمان امکان کاهش میزان بهبودی (به خصوص در صورت ابتلا به نوع شدید آرتروز) وجود دارد. لامینکتومی دیسک کمر به احتمال کم سبب بهبود درد در قسمت کمر میشود.