دیابت بارداری به معنی قند خون بالا در زمان بارداری است و معمولاً در هفته های اولیه بارداری ممکن است قابل شناسایی باشد. معمولاً مادرانی که دیابت بارداری دارند، افرادی هستند که ممکن است خطر بروز دیابت نوع دو در آنها بسیار بالا باشد.
امروزه دیده شده که دیابت بارداری آماری در حدود ۷% تمام دیابت ها را به خود اختصاص داده است پس به نظر می رسد که تعداد بسیار زیادی از افراد جامعه که دیابتیک هستند دیابت بارداری را تجربه می نمایند.
فروشگاه بازار پزشکی با بهره گیری از بهترین برندها و دانش فنی خود توانسته تا کنون خوش بدرخشد. فروشگاه بازار پزشکی از هر گونه تلاشی برای بالا بردن کیفیت خرید مشتریان خود دریغ نمیکند و همواره در تلاش است تا اسان ترین فرایند خرید با قیمت های واقعی و بدون واسطه از برندهای معتبر را برای مشتریان خود فراهم آورد. تامین مطمئن، سریع و اقتصادی کالاهای پزشکی و لوازم سلامت کاربران با بالاترین کیفیت از اولویت های سایت بازار پزشکی می باشند. به منظور رفاه حال شما عزیزان امکان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در خصوص محصولات، نحوه سفارش، تعیین سایز و موارد دیگر می توانید با تلفن ۰۲۱۹۲۰۰۷۷۲۴ و ۰۹۳۶۱۰۵۳۳۳۳ در ساعات کاری 10 تا 17 در ارتباط باشید.
معمولاً در خیلی از موارد دیده می شود والدین این افراد نیز دیابت نوع دو دارند. به همین علت به نظر می رسد که افرادی که دیابت بارداری دارند باید حتی بعد از بین رفتن دیابت بارداریشان به دلیل زایمان بسیار مراقب وضعیت سلامت خودشان باشند تا مبتلا به دیابت نوع نگردند.
دیابت بارداری به دلیل عدم تعادل هورمونی به وجود می آید که در هنگام بارداری اتفاق می افتد چرا که در بارداری تعادل هورمونی به هم می خورد و یکی از اتفاقاتی متعاقب آن اختلال در متابولیسم در نتیجه کاهش، حساسیت و افزایش مقاومت به انسولین می باشد، که در نهایت منجر به افزایش قند خون بالاتر از مقادیر طبیعی در خانم های باردار می گردد.
فهرست مطالب
طراحی رژیم غذایی برای خانم های باردار با قند خون بالا
یکی از مهم ترین اقدامات کمکی در این شرایط، این است که با رژیم غذایی مناسب قند خون را کنترل و سلامتی مادر و جنین را بدون نیاز به دارو درمانی تضمین نماییم. منتهی لازم بذکر است که رژیم غذایی برای مادران باردار با قند خون بالا در کل بسیار شبیه به رژیم غذایی افراد دیابتیک نوع دو است.
ولی باید با دقت بسیاری این رژیم ها طراحی شوند. محدودیتی که ما در کنترل دیابت در خانم های باردار داریم این است که ما مجاز نیستیم که دریافت انرژی روزانه را در این افراد خیلی محدود نماییم. برای افراد دیابتیک نوع دو یکی از مهم ترین و اولین راه کارها یا اهداف، کاهش انرژی دریافتی به منظور کاهش وزن می باشد که حداقل چیزی در حدود ۱۰ درصد وزن بدن را می بایست کم کنیم.
در صورتی که در مورد مادران باردار ما مجاز نیستیم که این کاهش وزن را اعمال نماییم. به همین دلیل طراحی رژیم های غذایی و درمانی برای مادران مبتلا به دیابت بارداری کاری کاملا تخصصی و بسی دشوار و حساس می باشد.
از جمله علل حساسیت طراحی این رژیم ها این است که هر گونه محدودیت شدید انرژی علاوه بر تهدید مادر باعث اختلال در رشد جنین نیز می شود و از طرفی دیگر توجه و زیاده روی در تامین نیازهای جنین را با یک رژیم غذایی کاملاً فراوان از نقطه نظر ریزمغذی ها و درشت مغذی ها به لحاظ این که باعث بالا رفتن غلظت قند خون خواهد شد می تواند عواقب ناخواسته ای برای مادر بدنبال داشته باشد.
بنابراین می توان گفت طراحی رژیم برای خانم مبتلا به دیابت بارداری مانند راه رفتن روی طناب خواهد بود. یک طرف طناب کاهش رشد جنین و یک طرف طناب بالا رفتن قند خون مادر دیده می شود.
مادران معمولاً بعد از تشخیص دیابت بارداری بسیار نگران می گردند چرا که بدرستی می دانند که دیابت کنترل نشده دوران بارداری می تواند مشکلات فراوانی را برای مادر و جنین داشته باشد.
تأثیر قند خون بالا در دوران بارداری بر جنین
یکی از مهم ترین اتفاق هایی که برای جنین های مادران دیابتیک می افتد این است که این جنین ها بدلیل قند خون بالای مادر معمولاً درشت تر از جنین های مادران سالم هستند. بنابراین توصیه برای خانم های باردار با قند خون بالا این است که اول کاهش نگرانی و توجیه علل بیماری با استفاده از جملات آرام کننده نظیر “این وضعیت ناشی از عدم تعادل هورمونی شما است و به محض این که شما زایمان کردید این وضعیت بهبود خواهد یافت.” می باشد.
این اطمینان خاطر باعث میشود که مادران با حضور ذهن بیشتری بتوانند وضعیت خودشان را کنترل کنند. در خیلی از موارد دست پاچگی های بی موردی که معمولاً ممکن است متخصصین محترم زنان به وجود بیاورند مادران باردار را سمت افسردگی ببرند، که به هیچ وجه درست نیست. باید گفت دیابت بارداری بسیار گذرا خواهد بود و ما می توانیم کنترلش کنیم و مادر می تواند این دوران را به خوبی و به راحتی طی کند.
دومأ در اقدام بعدی بهتر است که ما از مادر بخواهیم تعداد وعده های غذایی مصرفی خود را افزایش داده به گونه ای که ۵ تا ۶ وعده غذایی را حتماً در برنامه غذایی خود داشته باشد.
نباید مادری که دچار دیابت بارداری شده بیش از ۴ ساعت ناشتا بماند، چرا که افت قند خون و ناشتایی های طولانی مدت باعث بروز اسیدوز متابولیک خواهد شد یعنی محیط بدن را اسیدی می کند و در نهایت باعث می شود که این مواد اسیدی که عمدتاً اجسام کتونی هستند از جفت عبور کند و به بدن جنین برسد و تا حدودی تاثیرات منفی بر ضریب هوشی جنین القا نماید، به همین علت ۵ تا ۶ وعده غذایی را با فواصل بسیار مناسب جهت اجتناب از گرسنگی های طولانی مدت برای این مادران در رژیم های درمانی طراحی می نماییم که حتی در خیلی از موارد ممکن است که میان وعده آخر شب را در ساعت ۱۱ یا ۱۲ شب در نظر بگیریم تا از افت قند خون زمان خواب جلوگیری نماییم.
نکته کلیدی دیگر این امر است که کاهش وزن در رژیم های غذایی کنترل دیابت بارداری توصیه نمی شود. رژیم غذایی مادر باردار را بر اساس نیازهای انرژی بارداری اش طراحی و رژیم غذایی را با یک انرژی در حدود ۲۰۰۰ کیلوکالری در روز بسته به جثه و قد و وزن مادر باردار تنظیم می نماییم.
الزاما این ۲۰۰۰ کیلوکالری را در ۶ وعده غذایی یعنی ۳ وعده غذایی اصلی و ۳ وعده غذایی میان وعده خواهد بود تقسیم می نماییم. بنابراین توصیه می شود برای مادران باردار که دیابت بارداری دارند حتماً و حتماً تحت نظر متخصص تغذیه باشند. در غیر این صورت نوسانات قند خون در طول زمان بارداری می تواند اثرات مخربی را هم در مادر و هم در جنین داشته باشد.
بیشتر بخوانید: کنترل دیابت بارداری با رژیم غذایی