امروزه آلرژی های غذایی و عدم تحمل غذاها بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و تعداد زیادی از والدین خواستار انجام آزمایشات لازم برای اطلاع از آلرژی های غذایی و عدم تحمل غذای فرزندشان هستند.
عدم تحمل غذا عبارتست از واکنش بدن به مواد موجود در غذاها که می توانند خاصیت سمی، دارویی و متابولیک داشته باشند. در حالی که آلرژی های غذایی عبارتست از واکنش های ناشی از وجود مواد با خاصیت ایمونوگلوبولینی E در غذاها.
فروشگاه بازار پزشکی با بهره گیری از بهترین برندها و دانش فنی خود توانسته تا کنون خوش بدرخشد. فروشگاه بازار پزشکی از هر گونه تلاشی برای بالا بردن کیفیت خرید مشتریان خود دریغ نمیکند و همواره در تلاش است تا اسان ترین فرایند خرید با قیمت های واقعی و بدون واسطه از برندهای معتبر را برای مشتریان خود فراهم آورد. تامین مطمئن، سریع و اقتصادی کالاهای پزشکی و لوازم سلامت کاربران با بالاترین کیفیت از اولویت های سایت بازار پزشکی می باشند. به منظور رفاه حال شما عزیزان امکان پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در خصوص محصولات، نحوه سفارش، تعیین سایز و موارد دیگر می توانید با تلفن ۰۲۱۹۲۰۰۷۷۲۴ و ۰۹۳۶۱۰۵۳۳۳۳ در ساعات کاری 10 تا 17 در ارتباط باشید.
در متون علمی برای آلرژی های غذایی و عدم تحمل غذاها از واژهی «واکنش های نامطلوب ناشی از غذا» استفاده می شود. بنابراین تفاوت آلرژی های غذایی و عدم تحمل غذا در این است که عدم تحمل غذا، بر خلاف آلرژی غذایی وابسته به سیستم ایمنی نیست.
آلرژی های غذایی وابسته به ایمونوگلوبولین E معمولاً بعد از ۲ ساعت مصرف غذای حاوی محرک بروز می کند. که این واکنش ها حتی می توانند کشنده باشند. آلرژی می تواند به موادی مانند آلودگی در هوا، جلبک ها، مواد گیاهی موجود در هوا بوده یا به صورت آتوپیک باشد که از مهم ترین نوع آلرژی اتوپیک می توان به بیماری اسم اشاره نمود.
سیستم ایمنی بدن به طور معمول سعی بر پاک کردن بدن از مواد آنتی ژن (مانند ویروس، باکتری و مواد خارجی در بافت ها) دارد. در آلرژی علاوه بر این واکنش، حساس سازی نیز به وجود می آید که در تماس های بعدی فعال خواهد شد.
فهرست مطالب
علایم آلرژی های غذایی
۱. علایم مربوط به دستگاه گوارش:
- درد شکم
- تهوع
- استفراغ
- اسهال
- خونریزی دستگاه گوارش
- آتروپاتی دفع پروتئین
۲. علایم پوستی:
- زخمهای باز شونده در پوست
- ادم
- خشکی پوست
- التهاب پوست
- خارش پوست
- قرمز شدن پوست (گُر گرفتن)
۳. علایم تنفسی:
- گرفتگی بینی
- آسم
- سرفه به همراه ترشحات
- ادم راه های تنفسی
- باریک شدن راه های هوایی
- سندرم تنفسی Heiner که ناشی از مصرف شیر است.
۴. علایم سیستمیک:
- شوک آنفیلاکسی
- افت فشار خون
- ضربان غیر منظم قلب
۵. علایم ثابت نشده:
- اختلالات رفتاری
- خستگی
- التهاب گوش میانی
- عوارض عصبی
- عوارض عضلات اسکلتی
- سردردهای میگرنی
از مهم ترین مشکلات ناشی از عدم تحمل غذاها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱ـ مشکلات رودهای ـ معدهای
- عدم تحمل لاکتوز که در اثر مصرف غذاهای حاوی لاکتوز (شیر) می باشد. از علایم این عارضه می توان به اسهال، نفخ و شکم درد اشاره کرد. این عارضه از عدم وجود آنزیم لاکتوز به وجود می آید که بیمار قادر به هضم لاکتوز شیر نمی باشد.
- بیماری فاویسم که در اثر مصرف یا تماس با باقلا به وجود می آید. این عارضه از عدم وجود آنزیم گلوکز-۶-فسفات دهیدروژناز ایجاد می شود. و از علایم این عارضه به کم خونی همولیتیک می توان اشاره کرد. این بیماری نسبتاً شدید بوده و تماس با باقلا ممکن است عوارض شدیدی را در بیمار به وجود آورد.
- بیماری فیبروزکیتیک که هضم غذاهای چرب به خوبی صورت نمی گیرد و بیمار بعد از مصرف چربی دچار مشکلات رودهای ـ معده ای می شود.
- بیماری های کیسه صفرا: که هضم غذاهای چرب به خوبی صورت نمی گیرد. و بیمار بعد از مصرف چربی ها دچار مشکلات روده ای ـ معده ای می شود.
۲ـ مشکلات و عوارض مادرزادی
- بیماری فنیل کتون اوریا (PKU): در این بیماری به دلیل عدم وجود آنزیم لازم برای متابولیسم اسید آمینه فنیل آلانین، مصرف مواد غذایی حاوی فنیل آلانین موجب عقب افتادگی ذهنی در کودکان شیرخوار می شود. این بیماران (عمدتاً نوزادان) باید از شیرهای مخصوص بدون فنیل آلانین استفاده کنند.
- بیماری گالاکتوزمیا: در این بیماری به دلیل عدم وجود آنزیم های لازم برای متابولیسم گالاکتوز، دریافت گالاکتوز یا لاکتوز (موجود در شیر) می تواند موجب استفراغ، تهوع و اختلال در رشد می شود. این بیماران (عمدتاً نوزادان) باید از شیرهای بدون لاکتوز که در بازار یافت می شود استفاده کنند تا عارضه ناشی از بیماری جلوگیری شود.
۳ـ واکنش ها به موادی که خاصیت دارویی دارند:
- واکنش به فنیل اتیل آمین موجود در شکلات و پنیر کهنه که موجب سردردهای میگرنی می شود.
- واکنش به تیرامین موجود در پنیر چدار، پنیر فرانسوی، مخمر و ماهی های کنسرو شده که موجب سردردهای میگرنی می شود.
- واکنش به هیستامین که در نتیجه مصرف پنیرهای تخمیر شده، غذاهای تخمیر شده، ماهی تن کنسرو شده و ساردین به وجود می آید. از عوارض این واکنش می توان به سردرد و کاهش فشار خون اشاره کرد.
۴ـ واکنش به افزودنی های غذایی:
- واکنش به تارتارازین که در نتیجه مصرف نوشابه های گازدار به وجود می آید و منجر به گُر گرفتگی و آسم می شود.
- واکنش به بنزوئیک اسید یا بنزوآت سدیم: که در نتیجه مصرف نوشابه های گازدار، بعضی از پنیرها، بعضی از مارگارین های بدون نمک و غذاهای حاوی سیب زمینی فرایند شده به وجود می آید، که منجر به گُر گرفتگی و آسم می شود.
- واکنش به سولفیت ها: که در نتیجه مصرف میگو، میوه های خشک و سبزیجات خشک به وجود می آید و منجر به آسم حاد و بیهوشی می شود.
افرادی که احساس می کنند به بعضی از مواد غذایی حساس هستند، باید با دقت رژیم غذایی خودشان را انتخاب کنند. در بعضی از موارد دیده شده است که مصرف بسیار اندکی از غذای خاص ممکن است زندگی شخصی را تهدید کند. از بهترین راه های مراقبت از رژیم غذایی، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1. اگر غذایتان را در رستوران میل می کنید، رستوران را از وضعیتتان آگاه سازید. این کار باعث می شود که از صرف شدن غذایی که ممکن است برای شما حساسیت ایجاد کند جلوگیری شود.
2. در هنگام خرید غذاهای آماده یا میان وعده ها، دقت کنید که از محتوای ماده غذایی مصرفی اطلاع کامل داشته باشید.
3. مراقب مواد غذایی حساسیت زا که در غذاهای مصرفی تان ممکن است نهفته باشد باشید.
4. اگر غذایی به شما توصیه یا تعارف می شود، حتماً از محتویات آن اطلاع داشته باشید چون غذاهای تعارفی بیشترین محتویات نهفته را ممکن است دارا باشند.
5. اگر دارویی را برای بهبود حساسیت خود دارید، همیشه این دارو را به همراه خود داشته باشید.
6. اگر در میان وعده غذایی احساس کردید که حساسیتتان در حال آغاز شدن است، دست از غذا خوردن برداشته و از پزشکتان بخواهید به شما کمک کند.
سؤال: آیا توصیه می کنید که تخم مرغ قبل از مصرف و یا گذاشته شدن در یخچال شسته شود؟
پاسخ: اگر تخم مرغ را می خواهید برای چند روزی در یخچال قرار دهید، توصیه نمی شود که قبل از یخچال آن ها را بشویید. چون شستن تخم مرغ باعث ورود باکتریها از منافذ باریک پوستهی تخم مرغ به داخل آن میشود
همان طور که می دانید محیط آرام، استریل و سرشار از مواد غذایی داخل تخم مرغ بسیار مستعد آلودگی است و در طی چند روز ممکن است آلودگی به حدی برسد که مصرف تخممرغ را با خطر مسمومیت همراه کند.
ولی اگر بخواهید تخم مرغ را چند لحظه قبل از مصرف بشویید، ایرادی ندارد و موجب آلودگی نمی شود.
درباره ماکارونی
ماکارونی غذایی است که می تواند جایگزین نان و برنج (غلات) شده و منبع اصلی کربوهیدرات ها و البته پروتئین باشد. اگر ماکارونی را به نوع سنتی ایرانی به همراه گوشت چرخ کرده و رب گوجه فرنگی آماده کرده و به همراه سُس گوجه فرنگی سر سفره گذاشت، این غذا می تواند منبع غذایی پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان نیز باشد.
توصیه می شود که در هنگام پخت این غذا از روغن کمتری استفاده شود که باعث افزایش انرژی این غذا می شود (روغن استفاده شده برای آماده کردن گوشت چرخ کرده برای ماکارونی غالباً به ماکارونی اضافه می شود).
از دیگر توصیه ها در مورد ماکارونی می توان به استفاده از ماکارونی های گیاهی یا با آرد کامل اشاره کرد. این ماکارونی ها محتوای فیبر و مواد مغذی بالاتری را دارند.
باید توصیه نمود که از استفاده مقادیر زیاد ماکارونی در وعده غذایی اجتناب شود زیرا باعث افزایش انرژی دریافتی در افراد می شود. به خصوص افرادی که رژیم های کاهش وزن دارند باید از مقادیر کمتری کربوهیدرات استفاده کنند.
از دیگر توصیه ها می توان به اضافه کردن سبزیجات مختلف به ماکارونی اشاره کرد. برای مثال می توان از قارچ، فلفل دلمه، گوجه فرنگی، هویج، نخود فرنگی و ذرت برای افزایش مواد مغذی ماکارونی و نیز تنوع غذایی استفاده کرد. توصیه می شود که از اضافه کردن سُس های چرب مایونز به ماکارونی اجتناب کرد.